Nationaal Park Dwingelderveld

 


Heerlijk Natuurlijk

Zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes. Bos, stuifzand en schilderachtige esdorpen. Voor een afwisselende fiets- of wandeltocht bent u in Nationaal Park Dwingelderveld op de goede plek.

Natuurmonumenten aan het werk

Als we de heide aan zijn lot overlaten verdringen agressieve grassoorten en jonge bomen de heidestruiken. Natuurmonumenten plagt daarom regelmatig stukken heide, zodat de heide zich kan verjongen. Ook laten zij koeien en Drentse heideschapen op de heide grazen. Zo blijft het open landschap in stand en zijn planten als klokjesgentiaan en zonnedauw van een toekomst verzekerd. Vlinders, libellen, reptielen, amfibieën en vogels behouden de ruimte die ze verdienen.
In Nationaal Park Dwingelderveld wordt stuifzand afgewisseld met bos, heide en jeneverbesbosjes. De bestaande saaie productiebossen vormen we geleidelijk om tot natuurlijker bos. Open plekken worden gecreëerd en dode bomen blijven staan, zodat de kleine en grote bonte specht in holtes kunnen broeden. Dood hout mag blijven liggen. Onder de schors leven larven, die bovenaan het menu staan van diverse zangvogels.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Bezoekerscentrum Dwingelderveld bij Ruinen is het ideale startpunt voor een dagje uit in het Nationaal Park Dwingelderveld en kun je deelnemen aan leerzame en avontuurlijke activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd, waaronder wandeltochten, huifkartochten, fietstochten en workshops. En wat denk je van het schaapscheerdersfeest. Een unieke belevenis!

www.nationaalpark-dwingelderveld.nl

DSC_0147

Avontuurlijke activiteiten

Voor kinderen is er bij het bezoekerscentrum een speelbos, een wilgenhuttendorp en sinds zomer 2014 ook een natuurspeelplaats, waar je heerlijk kunt spelen en je uit kunt leven. In de zomervakantie zijn er bijna dagelijks activiteiten, zeker ook voor kinderen, zoals de ‘kleine beestjesdag’, een ‘schapendag’ of een ‘bos-ontdekdag’. Kijk in de activiteitenkalender op de site voor alle excursies en activiteiten.

Schaapskuddes

Er zijn twee schaapskuddes die grazen in het gebied Nationaal Park Dwingelderveld. Kom eens langs bij de schaapskooi van Natuurmonumenten, Achter ’t Zaand in Lhee bij de herders Renny Westerink en Johan Coelingh. Elke dag loopt de herder met zijn schapen over de heide. Rond 17.00 uur keert hij terug en kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje.
Voor meer info: www.natuurmonumenten.nl

1545802_898693696827220_5636028422888462308_n

De Ruiner Schaapskudde

Voorbij het bezoekerscentrum, op vijf minuten loopafstand, vind je de Ruiner schaapskooi. Deze kooi is eigendom van stichting Het Drentse Heideschaap.

Voor meer info: www.schaapskudderuinen.nl

Reacties gesloten